Endret: 16 okt 2016     Opprettet: 18 nov 2014

Ventilasjon

Styret får med jevne mellomrom klager knyttet til ventilasjonssystemet i sameiet. Problemet er som oftest knyttet til ulovlig monterte vifter. Vi viser til punkt 9 i beboerreglementet.

Avtrekksventiler på kjøkken og bad/dusjrom må holdes rene og i orden. Spalteventiler og ventiler i yttervegg må holdes åpne slik at vakuum i leiligheten unngås. Avtrekksvifte med motor, tørketromler eller lignende må ikke under noen omstendighet monteres på avtrekket. Det er ikke lov til å tette eller bygge inn avtrekket på bad eller kjøkken.

Konsekvensen av ulovlige vifter er at trekket i andre leiligheter blir dårlig. I tillegg kan røyklukt og matos komme ut gjennom ventilene i andre leiligheter.

Hva er lovlig

Det er lov å koble på en passiv avtrekkshette med spjeld til systemet. Det vil si at det ikke er noen vifte som drives av en motor, men spjeldet kan praksis være motorisert. Da sameiet ble bygget var slike avtrekkshetter en tilvalgs opsjon.

Det er også lovlig å ha en motorisert vifte med kullfilter, men denne kan da ikke være tilkoblet ventilen. Avtrekkslufta må komme ut i rommet.

Usikker på hva slags vifte du har?

Hvis du lurer på om du har en ulovlig vifte er det to ting du må kontrollere.

1. Det første er om vifta er koblet til ventilen med et rør slik at avtrekkslufta går direkte ut i luftekanalen.

2. Hvis vifta er koblet til ventilen må du kontrollere om denne er motorisert. Dette kjennetegnes med følgende karakteristikker

Når du skrur på vifta hører du en motorlyd

Det kan være mulig å regulere avtrekksmengden som vil innebærer en økt motorlyd.

Hvis du konkluderer med at du har en ulovlig vifte så må denne omgående kobles fra ventilen.

Ventil på bad

Det er ulovlig å koble til noe som helst i ventil på bad. Det vil si at det ikke er lov å sette opp elektrisk vifte eller koble et rør i fra tørketrommel og direkte på ventilen.

Kan jeg få hjelp til å kontrollere om jeg har en lovlig vifte?

Det er bare å ta kontakt med vaktmester på telefon 920 22 448 så vil han sjekke om vifta er lovlig.

Jeg har ikke byttet vifte etter at jeg kjøpte leiligheten

Selv om du ikke har endret på kjøkkenvifte etter at du kjøpte leiligheten kan du fremdeles ha en ulovlig vifte. Tidligere eier kan ha installert ulovlig vifte. Det er til enhver tid eksisterende seksjonseier sitt ansvar at seksjonen har løsninger som følger beboerreglementet.